Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Documentaire ‘In dienst van de vrede’ UNIFIL

juni 3 @ 19:00 - 20:30

Na het succes vorig jaar met de voorpremiere van de film ‘de Vuurlinie’, kunnen we ook dit jaar onze veteranen-community weer een film aanbieden. Deze keer een documentaire waarbij niet alleen aandacht is voor het verleden maar ook de verbinding legt met de ontwikkelingen die in de regio ontstaan zijn na 7 oktober 2023.

We doen ons best om makers naar Helmond te halen om de film in te leiden en na afloop met de zaal het gesprek aan te gaan.

In  ieder geval wordt deze documentaire wederom GRATIS aangeboden aan Helmondse veteranen en hun relaties. Opgeven kan eenvoudig door een mail te sturen aan: info@veteranenhelmond met: naam, uitzending en partner wel/niet.

Let op: deze documentaire is niet alleen bedoeld voor Libanon veteranen, maar natuurlijk voor ons allemaal. Immers, veteraan zijn we allemaal.

 

Achtergrond:

De documentaire ‘In dienst van de vrede’ is een actuele hybride vertelling waarbij we terugblikken op de UNIFIL vredesmissie van de jaren 80. Hier waren ruim 9000 Nederlandse militairen actief over een periode van zo’n 6 jaar. Het was een bijzondere missie, waar zowel Den Haag als Defensie zich flink verkeek op het conflict en oorlogsgebied waar de vaak dienstplichtige soldaten in terecht kwamen.

In 1979 kreeg Nederland het verzoek om deel te nemen aan de United Nations Interim Force in Libanon, ook wel UNIFIL genoemd. Tijdens de initiële besluitvorming kwamen er vooral veel politieke argumenten naar voren om wel te gaan. Hierbij was de vrees voor imagoschade van Nederland als ze dit verzoek zouden afwijzen belangrijker dan het feit of een uitzending met veelal dienstplichtige soldaten in oorlogsgebied wel verantwoord was. Dit resulteerde dan ook in dat er onder de teruggekeerde UNIFIL-veteranen een grote groep met PTSS kampt en dit vaak pas op latere leeftijd heeft ontdekt.

Na de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Israël en Gaza zijn er ook weer spanningen en dagelijkse beschietingen aan de Libanees/Israëlische grens. Daarnaast zijn er inmiddels ruim 20.000 mensen op de vlucht voor de escalaties. Om naast de verhalen van de veteranen ook echt een actueel beeld te hebben bij de situatie, horen we Jan Keulen (toenmalig buitenland correspondent in Libanon), Nikolaos van Dam (voormalig diplomaat, ambassadeur en Midden-Oosten expert), Peter van Uhm (oud-Generaal) en Daisy Mohr (NOS correspondent vanuit Beiroet). De docu is in opdracht van Stichting Veteranen voor Libanon gemaakt door Playback Images, een Amsterdams productiebedrijf met veel ervaring in het ontwikkelen van documentaires en films.

 

Gegevens

Datum:
juni 3
Tijd:
19:00 - 20:30

Locatie

Pathe Helmond
Frans Joseph van Thielpark 5
Helmond, 5707BX Nederland
+ Google Maps